UNICEF Slovakia upozorňuje na podozrivú zbierku v uliciach mesta

22.01.2013 Prešov

Prešov 22. januára (TASR) – Organizácia UNICEF Slovakia upozorňuje verejnosť, že v týchto dňoch zaregistrovali niekoľko podnetov od občanov, ktoré svedčia o tom, že v uliciach mesta Prešov prebieha falošná zbierka pod hlavičkou ich organizácie.

Hovorca UNICEF Slovakia Tomáš Turčan dnes uviedol, že podľa im dostupných informácií v pondelok (21.1.) popoludní na Hlavnej ulici v Prešove oslovovala mladá dvojica okoloidúcich s prosbou o podpis a finančný príspevok na zbierku pod hlavičkou UNICEF a ďalších organizácií.

Doplnil, že pravdepodobne išlo o ľudí, ktorí hovorili po rumunsky. Spomínaný mladý pár údajne žiadal okoloidúcich o mená s adresami a finančnú čiastku. Podľa svedkov sa na zozname vraj vyskytovali aj väčšie sumy okolo 15-20 eur.

"UNICEF Slovensko sa s touto aktivitou, žiaľ, stretáva pravidelne, a to na celom území Slovenska. Už viackrát nás informovali, že sa tu pohybuje rodina alebo viacero rodín, ktoré sa tvária, že zbierajú peniaze na pomoc iným," uvádza sa v stanovisku organizácie.

Turčan doplnil, že ide o príslušníkov iného štátu, ktorí využívajú možnosť voľného pohybu v rámci EÚ. Naposledy bol medializovaný podobný prípad z Košíc.

Organizácia sa domnieva, že podpisové hárky s logami viacerých známych organizácií nie sú charitatívnou zbierkou, ale formou žobrania.

"Máme za to, že boli zneužité naše logá a mená a preto sme už v lete 2012 spolu so Slovenským Červeným krížom a Kanceláriou Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku podali oznámenie o skutočnostiach nasvedčujúcich, že bol spáchaný trestný čin podvodu," informoval hovorca.

Pripomenul, že verejné zbierky organizované UNICEF v uliciach sú vždy riadne ohlásené na oficiálnej webovej stránke, povolené Ministerstvom vnútra SR, dobrovoľníci sú jednotne označení a majú zapečatené pokladničky s unikátnym číslom.

"Každý dobrovoľník UNICEF musí taktiež vedieť na požiadanie poskytnúť kontakt na koordinátora zbierky v meste. Taktiež je dôležité povedať, že dobrovoľníci nemajú pri sebe nikdy žiadne podpisové hárky," vysvetlil Turčan.

Zdôraznil, že ak nie sú tieto náležitosti splnené, odporúčajú potenciálnym darcom, aby zvýšili pozornosť v prípade, že občania stretnú niekoho, kto realizuje podozrivým spôsobom zbierku s podpisovým hárkom, na ktorom sú logá známych organizácií, mal by kontaktovať políciu.

UNICEF Slovakia verí, že nekalé praktiky niektorých ľudí neodradia občanov od charitatívnej činnosti, ktorá je nasmerovaná na pomoc ľuďom v núdzi.
 

Vyberte región